3 причини защо бамбукът превъзхожда памука

bamboo banner

Защо бамбукът е по-добър от памука? 

Повечето хора знаят, че памукът широко се използва за всякакви видове дрехи, бельо и аксесоари. Но не всички знаят за алтернативите на познатия ни памук. Една от тях е бамбукът. Той се използва както в текстилната индустрията така и в много други, правейки го ценен ресурс за световната икономика.

Ето и няколко причини, които ще ви накарат да се откажете от памука и вместо него да изберете бамбук.

1. Бамбукът е по-екологичен

От гледна точка на околната среда бамбукът лесно превъзхожда памука. 2,5% от обработваемата земя в света както и 16% от всички пестициди се използват за отглеждането на памук. Противоположно на това, бамбукът расте много по-бързо и може да се отглежда без използването на пестициди. 

Докато памукът е наистина жадно растение и може да изисква до 20 000 литра вода на килограм, бамбукът консумира две трети по-малко. Бамбукът се самовъзстановява, което означава, че пониква сам и много рядко изисква да се засажда наново. Колкото повече се режат бамбуковите снопове, толкова повече се стимулира растежа им. Обработката на един декар бамбук дава до десет пъти (!) повече реколта, което означава до 10 пъти повече ресурс за производство.

2. Бамбукът е мек като коприна

За разлика от памука, бамбукът носи множество характеристики, които са полезни за нас и тялото ни. Най-очевидната е мекотата. Бамбукът е мек като коприна благодарение на обработката без химикали. Липсата на вредни химикали прави тъканта много по-гладка и запазва мекотата. 

3. Бамбукът е антибактериален и противогъбичен

Бамбукът съдържа естествен микробен агент, наричан „Бамбуков кун“, който противодейства на развиващи се върху дрехите и кожата ни бактерии. Не само, че е по-устойчив, дишащ и издръжлив от памука, бамбукът е и хипоалергенен, антибактериален и противогъбичен. Идеален е за хора с чувствителна кожа като също помага и срещу миризливи крачета.  

Въпреки че памукът все още е фаворит на много хора, ако се стремим към по-устойчиво развитие то бамбуковите влакна са по-добрият ни избор.